BUG - Quick Pay failure followed by success

Options

I have an on-line biller for whom Quickpay payments fail from time to time, but then succeed when I retry them a couple days later. The BUG is what happens in the Bills & Income window.

When the payment fails this is reported "Payment Failed" in the B&I window. I can then click on the Quick Pay button, to resubmit the payment, and the status changes to "Processing."

When the payment succeeds, a few minutes later, I see the successful payment in the register and delete the original *Failed* payment from the register.

However, the B&I window shows not status at all! It's as if nothing happened. The register still shows the correct status.

Comments

  • Quicken Anja
    Quicken Anja Moderator mod
    Options

    Hello @harterpk,

    Could you please provide a screenshot of what you are seeing? If needed please refer to this Community FAQ for instructions on how to attach a screenshot. Alternatively, you can also drag and drop screenshots to your response if you are not given the option to add attachments.

    Thank you!

    -Quicken Anja
    Make sure to sign up for the email digest to see a round up of your top posts.

  • harterpk
    harterpk Member ✭✭✭
    Options

    Hi Anja, here is the screenshot. There isn't much to see beyond what I described…. I don't have the intermediate steps.

  • Quicken Anja
    Quicken Anja Moderator mod
    Options

    Thank you for following up!

    To start with, I suggest you try to Review and Repair Payments and see if it changes anything. However, I do recommend that you save a backup of your data file first (just in case). After that, please navigate to the Bills & Income tab and click on the gear icon on the top-right. Then, click on Review and Repair > Review and Repair Payments in the dropdown menu.

    Let us know how it goes!

    -Quicken Anja
    Make sure to sign up for the email digest to see a round up of your top posts.

  • harterpk
    harterpk Member ✭✭✭
    Options

    Hello @Quicken Anja,

    I tried your suggestion, and first I got a dialog box saying:

    "This account has one or more QuickPay or CheckPay transaction that is not present on the server."

    I chose the default option not to make changes.

    Then a second dialog box popped up saying something like ( didn't catch this immediately):

    "there are sever payments not reflected locally"

    I repeated the Repair step and the first dialog came out the same way, but the second dialog box did not repeat, but was replaced by a pop-up box saying:

    All server payment transactions are present locally.

    The Status column for my electric bill remained empty (as in the screenshot I posted.

    So, I think maybe the entry in the status column was attached to the register entry for the failed payment and just got deleted when I deleted the failed register entry (but I can't check this until next month).

  • Quicken Anja
    Quicken Anja Moderator mod
    Options

    Thank you for following up with the results.

    Since you aren't able to check until next month, feel free to check back in after you can check. If you still run into the same issue then, then I suggest you try validating and/or super validating your data file. However, I do recommend that you first save a backup file prior to performing these steps.

    Validate: 

    1. File
    2. Validate and Repair File...
    3. Validate File
    4. Click OK
    5. Close the Data Log
    6. Close Quicken (leave it closed for at least 5 secs)
    7. Reopen Quicken and see if the issue persists.

    If the issue persists, proceed to Super Validate. If the issue is resolved after performing validation, then please disregard the instructions to Super Validate.

    Super Validate:

    1. File
    2. Hold CTRL + Shift and click Validate and Repair File...
    3. Super Validate File
    4. Click OK
    5. Close the Data Log
    6. Close Quicken (leave it closed for at least 5 secs)
    7. Reopen Quicken and see if the issue persists.

    I hope this helps!

    -Quicken Anja
    Make sure to sign up for the email digest to see a round up of your top posts.

  • harterpk
    harterpk Member ✭✭✭
    Options

    Hi @Quicken Anja

    Thanks for your response. I will hold off on the file validation for the moment, because to be honest it's hard to imagine that deleting the status in B&I window is caused by file corruption. Next time I get a failure for that biller, I will try to catch the intermediate steps and report back. I think the likely cause is a simple bug related to updating previously failed transactions.

    paul